nedjelja, 17. prosinca 2017.

Levi Strauss

Levi Strauss rođen je 26. veljače 1829. godine u Buttenheimu, u Francuskoj. Sa 18 godina otišao je u Ameriku sa majkom i dvije sestre da bi se pridužio braći oko prodavanja suhe robe u New York-u pod nazivom tvrtke "J. Strauss Brother & Co.". U siječnju 1853. godine Levi je postao Američki državljanin. Obitelj je odlučila otvoriti produžnicu obiteljske robe na zapadnoj obali u San Franciscu, koja je bila trgovački centar pa su zato kao predtavnika kompanije poslali Levisa. 1871. godine Levi i Jacob Davids napravili su kompaniju koja proizvodi plave traperice. Levis umro je 26. rujna 1902. godine i ostavio svojim nećacima kompaniju.
 

subota, 16. prosinca 2017.

Edith Piaf

Njezino pravo ime bilo joj je Edith Giovanna Gassion. Djetinjstvo je provela putujući s cirkusnim družinama. Sa 15 godina počela je kao ulična pjevačica, a od 1937. godine pjevala je na pariškim scenama i postaje znamenito ime francuske šansone. Nastupala je po Europi i SAD-u i malo s grupom "Les Compagnons". Glumila je i u fimu. Pjevala je o tjeskobi siromaštva , bijedi ulice i skitnji o neugasivoj nadi i magiji ljubavi. Napisala je memoarska dijela "Na balu šanse" i "Moj život". Njezin poslijednji biografski film napravljen je 2007. godine pod naslovom La Vie en Rose.




David Copperfield

David (Seth Kotkin) Copperfield rođen je 16.rujna 1956. godine u New York-u. Sa 12 godina počeo se baviti iluzijama. Sa 16 godina upisao se na tečaj za iluzionista na sveučilištu u New Yorku.


Sa 18 godina uzeo je umjetničko ime "David Copperfield" po knjizi Charlesa Dicksena. 1980. godine glumio je u filmu Terror Train kao iluzionista Kena. Osim filma glumio je i u t-show-ima i imao nekoliko video uradaka na You Tube-u kao npr. prolaz kroz Kineski zid i nestajanje Kipa Slobode. 1982. godine osnovao je udrugu koja pomaže ljudima koji imaju teškoće sa zglobovima i udovima, a terapija je žongliranje i trikovi. Danas se koristi ta terapija u svijetu i odobrili su je liječnici. David je bio zaručen za super-model Claudiju Schiffer, ali su se rastali 1999. godine nakon šest godina veze. David je imao godišnje preko 500 nastupa po svijetu. 2003. godine zaradio je 57 miliona dolara pomoću časopisa Forbes i postao deseti najbogatiji čovjek na svijetu.

petak, 15. prosinca 2017.

Heidi Klum

Heidi Klum rodila se 1. lipnja 1973. godine u malom mjestu Bergisch Gladbach, u Njemačkoj. Nakon osnovne škole odlučila je nastaviti sa školovanjem. Prije mature njezina prijateljica Karin nagovorila ju je da se prijavi na natječaj čiji pobijednici imaju priliku biti u tv-showu Thomasa Gottschalka. Ona je pristala i pobijedila između 25.000 natjecateljica i ponuđen joj je ugovor od 300.000 dolara. Prihvatila je ponudu i započela je karijeru kao model. Heidi je bila zvijezda u svim časopisima. Glumila u nekoliko fimova i tv-serija. Vodi emisiju "Njemački idući top model" , a partnerica 
joj je Tyra Banks. 2005. godine udala se za glazbenika Seala s kojim ima dva sina. Rastali su se 2014. godine. Također ima i kćer Helene iz prijašnje veze, čiji je biološki otac Flavio Brijatore, ali on ne sudjeluje u kćerkinom životu.